Tratamentul de acupunctura

Informeaza-te

Cum se desfasoara o sedinta de acupunctura

O prima vizita la cabinetul de acupunctura poate dura aproximativ o ora. Pacientul va completa un chestionar care include o intreaga lista de simptome si stil de viata sau aceste intrebari referitoare la starea de sanatate, stil de viata si simptome prezente vor fi adresate direct de catre medicul acupunctor. Acest lucru ne ajuta sa ne facem un tablou complet asupra pacientului si asupra a ceea ce se intampla in intreg organismul, nu sa ne focusam doar pe acel simptom cu care el s-a prezentat la cabinet. Adesea, intrebarile adresate nu vor fi neaparat legate doar de problema pentru care pacientul s-a prezentat, ci vor cuprinde si alte aparate si sisteme.

Odata terminate evaluarea anamnestica, se va efectua o examinare fizica generala si se va face diagnosticul pulsului si al limbii. Diagnosticul pulsului si al limbii vor permite evaluarea nivelului dezechilibrului energetic si a starii functionale a organelor interne. Se palpeaza de asemenea o serie de puncte de acupunctura pentru a vedea daca sunt dureroase. Astfel, vom obtine un tablou general asupra localizarii si severitatii dezechilibrului.

In acest moment se poate informa pacientul daca este posibil sau nu sa fie tratat prin acupunctura. Daca putem trata dezechilibrul diagnosticat cu ajutorul acupuncturii, I se va explica pacientului ceea ce s-a gasit in urma examinarii si ii vom arata ca referinta anumite semne de dezechilibru. De asemenea, se vor discuta rezultatele pe care le putem obtine cu tratamentul acupunctic: ce patologii vom ameliora/vindeca, cate sesiuni de tratament sunt necesare, ce alte masuri referitoare la dieta si stil de viata ar trebui sa adopte, etc.

Se va explica pe scurt ce inseamna acupunctura si ce materiale vor fi utilizate, precum si masurile de sterilizare aplicate acelor si materialelor de lucru. De obicei, exista optiunea utilizarii acelor de unica folosinta in cadrul fiecarei sedinte sau a acelor individuale sterilizate in centrul medical cu ajutorul autoclavorului.

Apoi, vom solicita pacientului sa se intinda pe un pat de tratament in decubit ventral sau dorsal (in functie de afectiune si de punctele pe care le alegem in schema terapeutica), intr-o pozitie cat mai relaxata. Se vor introduce acele de acupunctura si pacientul va ramane intins 20-30 de minute. In acest timp, medicul poate parasi incaperea sau poate ramane acolo si explica mai multe detalii referitoare la acupunctura daca pacientul doreste sa le cunoasca. Se poate asocia o muzica de relaxare sau utiliza anumite tehnici de relaxare in cazul copiilor mici sau a pacientilor foarte agitati.

Cu ce trebuie sa vin pregatit(a) si ce documente/analize voi prezenta?

Este recomandat sa veniti cu analizele sau biletele medicale pe care le aveti legate de afectiunea dumneavoastra. Aceste documente vor fi atasate in copie fisei ce vi se va intocmi la cabinetul de acupunctura si vor servi doar ca scop informativ si de referinta.

Diagnosticul in acupunctura nu se bazeaza pe analizele clasice medicale. Aceste analize au aparut in ultimii 20-50 de ani. Metodele de diagnostic in acupunctura au aparut acum 2000-3000 de ani si au fost perfectionate continuu de-a lungul secolelor. Aceste analize insa vor servi ca referinta, deoarece ele pot sa se imbunatateasca in urma tratamentului prin acupunctura.

Pacientele sunt rugate sa vina nemachiate, nefardate si fara aplicare de creme corporale. Eventual, la prima vizita la cabinet, este bine sa avem unghiile naturale, fara oja aplicata, deoarece se evalueaza la examenul fizic si aspectul unghial.

Recomandari inainte de tratament:

  • Decide problema principala de sanatate pe care doresti sa te concentrezi
  • Pregateste o copie a oricarei analize sau bilet medical relevant, pe cat posibil
  • Fa tot ce se poate sa dormi bine, evita excesul de cofeina
  • Respecta-ti mesele
  • Evita curatarea limbii (in dimineata premergatoare consultului)

Recomandari in timpul tratamentului:

  • Respira profund
  • Lasa mintea si corpul sa se relaxeze
  • Gandeste-te la ceva pozitiv, mediteaza, roaga-te
  • Daca ai anumite intrebari sau nelamuriri, transmite-le medicului tau

Recomandari dupa tratament:

  • Bea multe lichide
  • Nu te extenua
  • Urmeaza instructiunile/recomandarile medicale
  • Suna sau trimite un e-mail daca ai orice intrebare sau ingrijorare

Durata tratamentului

O sedinta de acupunctura dureaza in medie 25-30 de minute. Aceasta durata se stabileste in functie de tipul de afectiune, metodele conexe (cum ar fi de exemplu moxibustia, electroacupunctura, etc.) si punctele utilizate, putand fi prelungita dupa caz.

Sedintele trebuie repetate, iar numarul total de sedinte se stabileste in functie de starea pacientului.

Exista diverse scheme terapeutice, dar ca reper ar fi varianta in care se fac serii de cate 10-12 sedinte (spatiate in functie de afectiune, in medie de trei ori pe saptamana), urmate de alte cateva sedinte saptamanale. Numarul seriilor de tratament depinde de tipul patologiei, precum si de varsta si de statusul general al pacientului. Cu scop informativ, pacientului i se pot prezenta numarul recomandat de sesiuni de acupunctura, insa acest aspect este reevaluat pe parcursul terapiei, in functie de evolutia bolii si imbunatatirea starii de sanatate.

Rezultatele tratamentului

Rezultatele oricarui tratament depind de prognosticul bolii, diagnosticarea si aplicarea corecta a  tratamentului, dar si de complianta pacientului la recomandarile medicale.

Una dintre cele mai mari provocari ale oricarui medic – de medicina clasica sau complementara – o reprezinta lipsa compliantei pacientului. Un medicament nu va functiona daca nu il iei, terapia fizica nu va functiona daca nu efectuezi exercitiile fizice, iar acupunctura nu va fi atat de eficienta daca pacientul continua sa-si pastreze obiceiurile si stilul de viata care i-au determinat initial patologia.

Tristul adevar este ca anumiti oameni vor lua medicamente sau se vor supune unei interventii chirurgicale, dar nu vor face nicio schimbare in viata lor, in timp ce alti oameni vor efectua mai degraba acupunctura, masaj si tratamente fitoterapice dar fara sa se schimbe in ceea ce priveste stilul de viata, incluzand partea emotional-cognitiva. Pacientii din categoriile mai sus mentionate vor fi adesea dezamagiti de orice tip de tratament, acest lucru facand parte pe de o parte din structura personalitatii lor, iar pe de alta parte fiind legat de inertia in efectuarea schimbarilor personale.

Se spune ca cea mai puternica forta din univers este reprezentata de liberul arbitru personal. Aceasta inseamna ca fiecare avem potetialul necesar sa ne schimbam viata in fiecare moment. Rolul medicului este sa te ajute sa recunosti acele alegeri pe care le faci in dezacord cu sinele tau profund si cu sanatatea si aptitudinile personale. Spre exemplu, se prezinta frecvent pentru tratament acupunctic pacienti cu patologii recente sau cronice lombare. Acupunctura este extrem de eficienta in reducerea durerii si initierea procesului de vindecare. Cu toate acestea, rapiditatea cu care pacientii se recupereaza poate varia mult de la persoana la persoana.

Anumite aspecte, cum ar fi severitatea si durata bolii, sunt insa dincolo de controlul pacientului. Dar alte aspect sunt in mod absolut sub controlul pacientului. In primul rand, o persoana trebuie sa doreasca sa efectueze cu o frecventa rezonabila tratamentele acupunctice. In timp ce “minunea unui singur tratament” chiar se poate intampla, dar este insa mult mai frecventa situatia in care pacientii vor avea nevoie de vizite regulate la cabinet pentru un timp, iar apoi mai putin frecvente pe masura ce simptomele se amelioreaza. O schema de tratament poate varia de la pacient la pacient si se discuta cu ocazia primei vizite efectuate, in urma consultului medical si evaluarii diagnostice.

In al doilea rand, eliminand anumite substante inflamatorii cum ar fi alcoolul, zaharul, cafeina si parte din cerealele procesate putem influenta semnificativ viteza de recuperare a unei patologii lombare, spre exemplu. Prin incorporarea anumitor exercitii fizice usoare de Yoga sau Qigong sau a tehnicilor de reducere a stresului se pot realiza imbunatatiri importante in rapiditatea vindecarii. In plus, este necesar sa bem suficienta apa si sa ne odihnim.

Multi pacienti cand sunt intrebati daca ar putea renunta la zahar sau cafea raspund ca ar fi ceva foarte greu pentru ei. Sau raspund ca se vor gandi la asta. Sau ne spun ca pur si simplu nu pot renunta si apoi enumera motivele pentru care este imposibil acest lucru.

Recomandarea mea este ca pacientii sa afle ce schimbari in stilul de viata ar fi benefice pentru ei, bazat pe propria lor experienta. Pacientii sunt rugati sa implementeze schimbarile pentru o perioada de timp, de patru pana la opt saptamani si sa observe ce se intampla. Fara nicio exceptie, toti pacientii care au acceptat aceasta “provocare” au fost uimiti si pe deplin lamuriti de rezultate.

Chintesenta a ceea ce poate obtine acupunctura ca rezultate este reprezentata de intarirea starii de sanatate si vitalitate a unei persoane. Indiferent de diagnostic, scopul tratamentului este intotdeauna sa fie mobilizat potentialul de vindecare al trupului, mintii si spiritului uman. Iar acest lucru se efectueaza nu prin mascarea simptomelor cu interventii mecanice sau chimice ci prin “trezirea” scanteii din noi care este conectata cu sinele superior – acea parte care de fapt doreste vindecarea MAI MULT DECAT ORICE ALTCEVA.

Cu toate acestea, cele mentionate mai sus nu ajuta in cazul in care persoana doreste sa isi pastreze vechile tipare si obiceiuri care au condus in timp la instalarea starii de boala. Este nerealistic sa repeti din nou si din nou aceleasi lucruri si sa te astepti la un rezultat diferit. Acupunctura poate sa clarifice unde sunt necesare schimbari, dar depinde de fiecare dintre noi sa efectuam aceste modificari de durata care sa sprijine rezultatul obtinut in urma tratamentului.

EXEMPLE DE TRATAMENTE