Project Description

Prevenirea si tratarea obezitatii

PROGRAMEAZA CONSULTATIE

Prevenirea si tratarea obezitatii

PROGRAMEAZA CONSULTATIE

Scapa de prejudecati si elimina surplusul de greutate

Acupunctura poate ajuta la normalizarea functiilor organismului si la scaderea ponderala, atunci cand este acompaniata de o dieta adecvata si exercitii fizice.

Conform unor studii clinice efectuate in Rusia, s-a constatat ca tratamentele prin acupunctura conduc la normalizarea valorilor hematologice, scaderea ponderala si de tesut adipos si cresterea performantelor fizice. In alte studii s-au adus dovezi referitoare la auriculoterapie in scaderea apetitului, cresterea satietatii cu o cantitate mai mica de alimente, dar si scaderea nivelului de insulina si lipide. Un organism echilibrat furnizeaza, de asemenea, o circulatie mai buna de sange si nutrienti musculaturii, oaselor si tesuturilor astfel incat persoana in cauza poate efectua exercitii fizice o perioada mai lunga de timp fara sa oboseasca.

Acupunctura in sine nu va topi grasimea acumulata, ci se va adresa problemelor de sanatate care insotesc obezitatea sau determina o suprapondere. Stimularea sistemului endocrin poate nu numai sa regleze metabolismul, ci si multe alte functii ale organismului, implicate in mentinerea starii de sanatate si a unei greutati normale. Acupunctura nu numai ca se adreseaza problemelor individuale cum ar fi functionalitatea splinei sau rinichiului, dar si echilibreaza organismul in totalitatea sa.

Un indicator larg aplicat al obezitati este BMI (indicele de masa corporala) si care se calculeaza impartind greutatea unei persoane la inaltimea sa. O persoana cu un BMI mai mare sau egal cu 30 este in general considerate obeza. Deoarece populatia asiatica a dezvoltat consecinte negative asupra sanatatii la un BMI mai mic decat rasa caucaziana, Japonia a definit obezitatea ca orice BMI mai mare decat 25, iar China ca si BMI mai mare decat 28.

Din perspectiva medicinei traditionale chineze, o buna stare de sanatate consta intr-o functionare armonioasa a tuturor aparatelor si sistemelor, in acord cu constitutia individuala. Daca toate aparatele si sistemele functioneaza bine, nu va exista nicio problema de greutate. Medicina traditionala chineza ia in considerare o abordare holistica a obezitatii si se concentreaza  asupra modificarilor subiacente din organism.

Astfel, obezitatea poate fi cauzata de:

  • Dispepsie care determina caldura in stomac si o slaba functionare a splinei. Aceasta se poate datora consumului exagerat de alimente grele, grase si condimentate, ceea ce determina producerea de caldura in stomac. Pe de alta parte, lipsa exercitiului fizic adecvat dupa consumarea acestor alimente lezeaza functionarea splinei.

  • Consumul exagerat de alimente grase va determina o slabire a functiei de  transformare si transport a splinei.

  • Stagnarea energiei vitale Qi care determina acumularea de flegma. Aceasta poate surveni ca urmare a unor perturbari emotionale, producerii unor traume, probleme menstruale sau la pacientii varstnici. La acestia, ficatul nu mai poate sa asigure reglarea fluxului normal de energie Qi iar aceasta afecteaza in schimb digestia si fluxul sanguin.

  • Epuizarea esentei renale. Stilul de viata care consuma esenta renala, cum ar fi  o activitate sexuala excesiva, poate duce in timp la exces al focului ministerial renal, cu afectarea focarului mijlociu si perturbarea functionalitatii stomacului si splinei.

In termenii medicinei holistice chineze, metodologia de prescriptie fundamentala este denumita bian zheng lun zhi, adica fundamentarea tratamentului pe tipare discriminative personale. Medicul acupunctor va diagnostica denumirea bolii, urmata de diagnosticul diferential al sindroamelor, pentru a prescrie tratamentul adecvat. Astfel, acest tip de tratament individualizat prin acupunctura se adreseaza cauzelor metabolice proprii fiecarui pacient in ceea ce priveste supraponderea sau obezitatea.

In scopul scaderii ponderale, se va utiliza insertia de ace in puncte de acupunctura si moxibustie pe anumite puncte specifice, insotite de auriculopunctura. Aplicarea atat a acupuncturii sistemice cat si a acupuncturii auriculare are rezultate mai bune in scaderea ponderala si efecte stabilizatoare asupra greutatii pe termen scurt si lung. De asemenea s-a utilizat cu succes si electroacupunctura si laser acupunctura.

S-a observat ca aplicarea laseracupuncturii la persoanele obese creste excitabilitatea centrului satietatii de la nivelul nucleului ventromedial al hipotalamusului, astfel suprimand apetitul.